Bli medlem Maila oss

Så här röstar du

Val 2022

Valet till riksdag, region och kommunfullmäktige närmar sig. Söndag 11 september ska du gå till din vallokal och lägga din röst.

Söndag 11 september är det dags att gå till din vallokal. Du har tre val att göra*:

  • Krokoms kommunfullmäktige. Kommunen har bland annat hand om skola, vård och omsorg.

  • Jämtland/Härjedalens regionfullmäktige. Regionen beslutar om sjukvård, sjukhuset, personalens villkor och även om kollektivtrafik, kultur och utvecklingsfrågor.

  • Sveriges riksdag. Riksdagen beslutar bland annat om statsbudget och stiftar lagar.

Om du inte har möjlighet att rösta på valdagen går det bra att förtidsrösta från och med 24 augusti. Senast 24 augusti ska du ha fått ditt röstkort till din folkbokföringsadress. På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider. Om du röstar i din vallokal är röstkort inte ett krav, men praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal.
Du måste ha med dig ditt röstkort om du ska förtidsrösta i Sverige. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal.

Om du vill veta mer om valet kan du läsa på Valmyndighetens hemsida.

*För att få rösta till riksdagen måste du vara 18 år senast på valdagen och är eller har varit folkbokförd i Sverige. Till region och fullmäktige gäller 18 år senast på valdagen, svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen, regionen eller medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och regionen, eller medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller regionen.